In de show

Actrice Titia Hoogendoorn wil dat meer jongeren stemmen

Op woensdag 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en mogen 1,5 miljoen jongeren hun stem uitbrengen. Uit onderzoek van Ipsos is gebleken dat tijdens de laatste verkiezingen van 2017 maar liefst 1 op de 3 jongeren tussen de 18 en 24 jaar thuis bleef. Dat zijn bij elkaar een half miljoen jongeren. Veel te veel, vindt actrice Titia Hoogendoorn.

Alle jongeren samen zijn goed voor maar liefst 15 zetels. Titia wil dan ook dat meer jongeren gaan stemmen. "Het beleid dat gemaakt gaat worden voor de komende vier jaar, heeft invloed op de toekomst. Ik zou bijna zeggen dat het voor jongeren belangrijker is dan voor oude mensen."

 

Stemkeuze van jongeren

Titia vertelt aan de 5 Uur Show dat ze tijdens haar eerste Tweede Kamer verkiezingen had gestemd op wat haar vader stemde. ,,Wij praatten thuis nooit over de politiek. Anders had mijn vader gezegd: ‘moet je niet zelf een keuze maken?' Om jongeren, die voor het eerst mogen stemmen, te helpen met het proces heeft ze een boek geschreven: 'Waarom je niet zomaar moet stemmen waarop je ouders stemmen'. 

 

Het boek beschrijft hoe het proces van stemmen in zijn werk gaat. Daarnaast vertelt Titia waarom het zo belangrijk is om te stemmen, geeft ze een korte basiscursus over de Nederlandse politiek, bespreekt hoe je kiest op wie je stemt, verheldert wat strategisch stemmen is en behandelt de belangrijkste politieke thema's van de laatste jaren. Het boek is voor iedereen die voor het eerst mag stemmen, voor het eerst bewust wil stemmen óf wie voor het eerst niet zomaar wil stemmen waar zijn/haar ouders op stemmen.

 

In de show 

Titia is vanmiddag te gast in de show en komt praten over het belang van stemmen, haar boek en haar politieke podcast 'Polititia'. 

 

Kijk je mee? Om 16.55 op SBS 6!