Persoonlijk verhaal

Puck (22): "Vlees is een luxeproduct"

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Het doel is om Nederland op een concrete manier bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Puck (22) uit Tilburg is vegetariër en vertelt over haar keuze, eetpatroon en de reacties van anderen.

Wanneer besloot je om vegetariër te worden?  

,,Ik was best jong toen ik ervoor koos om geen vlees meer te eten. Veertien als ik me niet vergis. Als klein meisje heb ik dieren altijd leuk gevonden en op de basisschool gaf ik ooit een spreekbeurt over de bio-industrie. Daarnaast kwam ik er achter dat het ook niet echt goed is voor het milieu. De veehouderijen die al dat vlees produceren, stoten broeikasgassen uit. Niet echt gezond."

 

Hoe reageerden je familie en vrienden?  

,,Thuis hing er echt een vleesmentaliteit. Je kan je wel voorstellen dat het dan best lastig is om aan te geven dat je geen vlees meer wil eten. Gelukkig pakte mijn ouders het nieuws goed op. Ook zij zijn de laatste tijd steeds minder vlees gaan eten. De reacties van  vrienden en andere mensen in mijn omgeving waren afwisselender. Ik heb me een lange tijd best ongemakkelijk gevoeld. En om eerlijk te zijn heb ik dat gevoel soms nog steeds. Wanneer je door iemand wordt uitgenodigd om te eten, kom jij iedere keer weer met dieetwensen. Kijk, wanneer iemand zegt dat ‘ie allergisch is voor pinda’s dan kan je daar natuurlijk niets aan doen. Dat snapt iedereen. Maar als je een keuze hebt, dan wordt dat niet altijd geaccepteerd.”

 

,,Ik heb echt een afkeer voor vlees gekregen, vind het ook niet lekker. Het idee van vlees spreekt mij gewoon niet aan. Ik heb ook liever niet dat vlees in dezelfde pan ligt als mijn aardappeltjes. De sappen komen dan toch samen in zo'n pan en dat vind ik niet prettig. Niet lang geleden werd dat ook door iemand aangekaart en die reageerde toen heel verbaasd op mijn uitleg, vond mij een zeur en vroeg zich ook nog eens af of ik meer at dan alleen maar sla. Zulke opmerkingen slaan natuurlijk nergens op, maar daardoor voel ik me af en toe nog steeds ongemakkelijk om erover te beginnen.  

 

Hoe ziet jouw eetpatroon er eigenlijk uit?

Ontbijt: In de ochtend eet ik vaak een klein bakje soja yoghurt met fruit en muesli.  

 

Lunch: Voor lunch smeer ik een boterham met kaas of pindakaas. Daarnaast ook weer wat fruit of groente.  

 

Avond: In de avond kies ik vaak voor een gevarieerde maaltijd: veel groente, aardappeltjes en een vleesvervanger. Of een wrap. Zonder kip natuurlijk.  

 

,,Maar geen dag is hetzelfde hoor. Ik eet waar ik op dat moment zin in heb. En ook als vegetarier kan je alle voedingsstoffen gewoon binnenkrijgen. Het ligt er maar net aan wat je tot je neemt."

 

Tot slot, heb je nog tips voor mensen die twijfelen om vegetariër te worden?  

,,Wanneer iemand echt vegetariër wil worden dan zou ik beginnen met vier dagen in de week een vleesvervanger eten. Ga naar de winkel en kijk in de schappen wat er allemaal ligt, probeer verschillende producten en kom erachter wat je lekker vindt. Er zijn tegenwoordig zoveel vervangers van kip, gehakt, rund en zelfs frikandellen. Je hoeft echt niet alleen maar tofu of tempeh te eten. Vlees is in mijn beleving een luxeproduct. En als je het eet, geniet er dan op z'n minst echt van.