Persoonlijk verhaal

Neele (19) liet van zich horen tijdens het 'Klimaatalarm'

Gisteren ging door het hele land het Klimaatalarm. Een dag waarop mensen van zich laten horen voor een beter klimaatbeleid. ,,Want aan het klimaat heeft de overheid de laatste jaren te weinig aandacht besteed", vindt de 19-jarige Neele Boelens.

Zondag 14 maart stond geheel in het teken van het Klimaatalarm. Duizenden mensen vroegen aandacht voor het klimaat onder het motto 'Een eerlijk klimaatbeleid komt er niet zo maar. Jouw stem is van levensbelang!' 

 

'Stemmen is niet genoeg'

Neele Boelens kwam ook in actie. Toen zij net de middelbareschool had afgerond, begon ze zich te verdiepen in het klimaat.  ,,Ik was nog 16 jaar dus kon nog niet stemmen, maar ik vond wel dat de politiek verkeerd bezig was. De enige manier om mijn stem te laten horen was door te demonstreren. Nu ben ik 19, dus kan ik voor het eerst stemmen. Maar we moeten blijven staken. Alleen stemmen werkt niet, partijen zetten zich er nog niet goed genoeg voor in", vertelt ze aan de 5 Uur Show. 

 

De klimaatactivist mag dit jaar voor het eerst stemmen tijdens de verkiezingen. Het milieu speelt daarin dan ook een belangrijke rol. ,,Het is voor mij van belang dat een partij een ambitieus klimaatbeleid heeft. Hierin heb ik vooral gekeken naar de doorrekeningen van het behalen van klimaatdoelen. Zo zegt de VVD dat zij het klimaat belangrijk vinden en doelen gaan halen. Maar als zij op deze manier doorgaan, bereiken we de klimaatopwarming van 2 graden. En dat heeft rampzalige gevolgen voor mens, dier en natuur."

 

Duurzaam leven

Naast het stemmen op een partij met een ambitieus klimaatbeleid, werkt Neele ook hard aan een duurzaam leven. Zo is ze haar hele leven al vegetarisch en probeert ze vaker veganistisch te eten. ,,Ook koop ik alleen nog maar tweedehandskleding. Bij alles wat ik koop, vraag ik aan mezelf: 'Is dit duurzaam? En heb ik dit echt nodig?'. Voor bijna alle producten is er een duurzame variant, vaak iets duurder maar dat heb ik er voor over." 

 

'Ga stemmen!'

Als tip geeft Neele mee om zelf onderzoek te doen naar het milieu. ,,Verdiep je in de partijwijzers en ga op zoek naar wat zij aan het klimaat doen. Maar kijk ook naar wat er tot nu toe bereikt is door de partijen. Ook zijn er genoeg websites met informatie en forums over het klimaat. Praat over duurzaamheid met je leeftijdsgenoten, dat heeft mij ook erg geholpen. En het meest belangrijk: ga stemmen!" 

 

In de show

De redactie van de 5 Uur Show was ook aanwezig bij het Klimaatalarm. We volgden Neele voor, tijdens en na de demonstratie. Het item zie je vanmiddag om 17.00 op SBS 6. 

 

 

Wil je meer weten over klimaatneutraal Nederland? Milieudefensie zet zich in voor een duurzaam Nederland waar we de stijgende kosten van de omschakeling eerlijk delen en groene alternatieven bereikbaar zijn voor iedereen. Ze worden sinds 1996 gesteund door de Postcode Loterij. Sinds de start van de samenwerking heeft de organisatie voor haar activiteiten 37,2 miljoen euro ontvangen van de loterij.