Nieuws

World Fish Migration Foundation: visstand drastisch achteruit gegaan

De visstand in Europa is in 50 jaar tijd met meer dan 90% achteruit gegaan. Stuwen, dammen en sluizen houden vissen onnodig tegen. In totaal zijn er 1,2 miljoen van deze barrières in Europa, waarvan ruim 100.000 niet meer in gebruik zijn. De World Fish Migration Foundation wil dat deze ongebruikte obstakels gesloopt worden, zodat rivieren weer kunnen herstellen.

 

Het probleem

In Nederland en Europa houden tienduizenden sluizen, dammen en andere obstakels stroomopwaarts zwemmende vissen onnodig tegen. Voor het op peil houden en herstellen van de visstanden is het belangrijk dat vissen via rivieren naar hun paaigebieden kunnen zwemmen. Ze paaien vaak in zoetwater, en zwemmen vervolgens naar zoutwater. Dit wordt ze moeilijk gemaakt, omdat de vissen onderweg belemmeringen tegenkomen.

 

De World Fish Migration Foundation

De World Fish Migration Foundation is een Nederlandse organisatie die vissen beschermt door aandacht te vragen voor vismigratie. Zij ondersteunen organisaties in verschillende Europese landen voor het verwijderen van barrieres voor vissen, zoals stuwen, sluizen en ongebruikte dammen. Onlangs kreeg de World Fish Migration Foundation een bijdrage van € 500.000 van de deelnemers van de Nationale Post Code Loterij. Met dit geld kan de foundation zich de komende drie jaar inzetten voor de vismigratie. 

 

In de show

Herman Wanningen en Klaas van der Eerden zijn vanmiddag te gast in onze show. Herman is directeur van de Fish Migration Foundation en vertelt over het belang van het project. Klaas  is ambassadeur. Als liefhebber van vissen en natuur droomt hij natuurlijk van een geweldige visstand in Nederland.

 

Kijk je mee? 17.00 uur op SBS 6!