Persoonlijk verhaal

"Mijn zoon kan de prikkels niet meer aan"

Afgelopen zaterdag schreef Roos een column in het Parool over Jan de Vries en zijn zoon Jean-Louis. De 39-jarige Jean-Louis is autistisch en zwakbegaafd. Wonend in een instelling had hij het er jaren geleden, vlak na zijn uithuisplaatsing, naar zijn zin. Tot er veranderingen plaatsvonden: minder groepen en meer labeltjes bij elkaar. Een ramp voor Jean-Louis. Hij raakte helemaal overprikkeld.

Minder groepen, meer labeltjes samen 

Toen Jean-Louis in een instelling kwam te wonen, was er geen vuiltje aan de lucht. Hij zat in een groep met andere cliënten met autisme, er was vast personeel en iedere dag was duidelijk ingedeeld. Jean-Louis zat er op zijn plek. Totdat er dus een fusie plaatsvond. Het plaatsingsbeleid werd afhankelijk gemaakt van het budget. De zorg moest efficienter. Het management besloot dat er minder groepen kwamen en cliënten met verschillende labeltjes werd samen geplaatst. Dat laatste was voor Jean-Louis was een ramp. ,,Mensen met het syndroom van Down zijn vaak over sociaal. Dat mengt niet goed met iemand die last heeft van austisme."

 

Het gaat dan ook niet goed met Jean-Louis. Hij slaapt niet, en omdat hij 's nachts de prikkels niet kan verwerken neemt hij die mee naar de volgende dag'', vertelt Jan. Maar het personeel kan er volgens hem niets aan doen. ,,Mijn zoon heeft een goede groep begeleiders, maar die kunnen het niet alleen af. Het management moet het beleid veranderen."

 

 

Nog te weinig veranderingen

Jan en zijn vrouw maakten bezwaar tegen de fusie en dienden een klacht in. Ze maakten zich zorgen en waren ontevreden over de zorg van hun zoon. Hun klacht werd uiteindelijk gegrond verklaard. Maar van drastische veranderingen is nog niet veel te zien. Jan vertelt: ,,De afgelopen tien jaar tijd heeft de instelling verschillende managers gehad en waren er meerdere orthopedagogen. Gelukkig is er nu wel een vaste groep personeel, maar er is nog niets veranderd aan de groepsindeling. Er zijn helaas te weinig middelen om het management ervan te overtuigen dat ze daar echt iets aan moeten doen." 

 

De prikkels waar Jean-Louis iedere dag mee te maken heeft, laten littekens achter. Hij komt er waarschijnlijk nooit meer van af. Om ervoor te zorgen dat het niet vaker voorkomt, hoopt Jan dat de politiek er iets aan gaat doen. ,,Instellingen moeten doen waar ze voor zijn. Ze moeten zorgen voor de bewoners, maar wel op een passende manier. En als je dat niet kan, dan moet je er niet aan beginnen."

 

In de show

Jan is vanmiddag te gast en gaat met onze Roos in gesprek over de situatie van zijn zoon. Benieuwd? Kijk mee, om 17.00 uur op SBS 6!