Nieuws

Zij stemden vandaag voor het eerst!

Ongeveer 13,2 miljoen mensen brengen deze verkiezingen hun stem uit. Een deel van hen mag voor het eerst meebeslissen over de landelijke politiek, omdat ze vier jaar geleden nog geen achttien waren of omdat ze eerder nog niet mochten stemmen! Wat stemmen ze? En waarom? Je leest het hier!

Jasmina Smolenaars (19)

Ik ga stemmen omdat ik vind dat als je niet stemt, je niks te zeggen hebt de aankomende vier jaar. Ik heb me eigenlijk nooit echt goed verdiept in de Nederlandse politiek. Daarom ben ik er dit jaar wat dieper op ingegaan. Natuurlijk ben ik ook heel veel tegen gekomen op social media zoals Instagram. Het was voor mij eerder duidelijker op wie ik niet moest gaan stemmen, dan op wie ik wel wilde stemmen. Maar ik denk dat het D66 wordt. D66 is voor een nieuwe studiebeurs, verder zijn ze ook voor fysiek onderwijs die coronaproof is. Ik merk zelf gewoon dat online les mij echt niet motiveert. Het klinkt misschien stom, maar ik weet ook wat mijn ouders stemmen dus dat heeft ook wel wat invloed.

 

Julius Stienen (21)

Ik ga dit jaar voor de VVD stemmen. Na verschillende kieswijzers te hebben gedaan kwam er bij overal naar boven dat VVD de beste keuze voor mij is. Mijn ouders gaan ook voor de VVD stemmen, dit had ook invloed op mijn keuze om voor de VVD te kiezen. Zelf ben ik ook meer rechts dan links, maar niet zo extreem als een Forum voor Democratie. Zoveel interesse heb ik niet in de politiek, maar ik heb dus wel meerdere stemwijzers gedaan en het nieuws gevolgd. Ook heb ik het met mijn vrienden over politiek gehad en meerdere standpunten van verschillende partijen besproken en hierdoor is mijn keuze nog duidelijker geworden. Er zijn veel andere partijen die ook erg goede standpunten hebben maar ik kan mijzelf het beste vinden in die van de VVD.

 

Babs Kessels (23)

Echt erg maar ik ga vandaag voor het eerst in m’n leven stemmen. Ik heb nu toch zoiets van als ik een mening wil hebben, dan moet ik wel gaan stemmen. De keuze vind ik alleen wel heel lastig.
Ik heb wat van die stemwijzers ingevuld en heb op instagram zo’n account gevolgd die alle standpunten van de verschillende partijen kort toelicht. Ik denk nu VVD. Ik heb nog niet gestemd, dat ga ik vanavond doen, dus het kan nog veranderen. Maar ik denk dat de VVD het echt niet zo slecht gedaan heeft en ik zie het wel een beetje als een “stabiele” partij. Ze staan voor haalbare dingen. Een aantal andere partijen hebben voor mijn gevoel geen realistische plannen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel lastig blijf vinden. 

 

Mahmoud Shikh Taleb (23)

Mahmoud woont sinds 5 jaar in Nederland. Hij vluchtte uit Syrië. Dit jaar mag hij voor het eerst in Nederland stemmen. En hij kiest voor de PvdA. Een heel belangrijke stap voor hem. Eerder was hij te gast in onze uitzending, dat kun je hier terugkijken.