Persoonlijk verhaal

Daten met een bipolaire stoornis: "Het is lastig"

Het is vandaag Internationale Dag van de Bipolaire Stemmingsstoornis! Psycholoog Anita Hubner heeft een bipolaire stoornis en schreef een boek met tips en handvatten. Vertel je het wel of vertel je het niet? Dat is een vraag die mensen met een psychische aandoening zichzelf vaak stellen. Want hoe reageert die leuke man of vrouw, als je op je eerste date eerlijk bent? En word je nog wel aangenomen bij die droombaan?

Vertel je het wel of vertel je het niet? Dat is een vraag waar veel mensen met psychische problemen mee worstelen. Zo ook psycholoog Anita Hubner. Zij kreeg twee keer een psychose en daaropvolgend de diagnose 'bipolaire stoornis'. Anita: "De psychiater zei toen letterlijktegen mij: Je kunt maar beter begeleid gaan wonen en je richten op vrijwilligerswerk. Want na een psychose wordt het nóóit beter."

 

Scharrelen op een kinderboerderij

Maar toch voelde Anita de kracht om haar dromen na te jagen. "Ik voelde heel sterk dat ik de toekomst die die psychiater schetste niet wilde: begeleid wonen en een beetje scharrelen op een kinderboerderij als vrijwilligerswerk. Ik zag dat mijn medestudenten doorgingen met hun leven, en dat wilde ik ook. Ik wilde later ook een huis en een baan. Ik heb nu geleerd hoe ik mijn leven kan aanpassen aan mijn bipolaire stoornis. Voor mij is het extra belangrijk om gestructureerd te leven en op tijd rust pakken. Dat betekent dat een werkweek van 40 uur bij een commercieel bedrijf niet geschikt voor mij is. Maar 24 uur per week een baan met wat meer vrijheid: dat gaat prima", vertelt Anita. 

 

Pijnlijk

Daten is één van de onderwerpen in haar boek. Anita heeft zelf 20 jaar gedate voordat ze de ware tegenkwam. Anita: "Het is lastig om te bepalen wanneer je zoiets zegt. Je weet niet hoe mensen reageren. Eigenlijk is het het allerstomst als iemand niet reageert. En dat is behoorlijk wat keren gebeurd. En dan na een week toch nog zo'n algemene afwijzing sturen, van: ik denk dat we toch nog niet bij elkaar passen. Een tijdje geleden heb ik bij RTL Nieuws een interview gegeven over daten met zo'n stoornis. En toen kwamen er wel rotte reacties op Facebook: dat ze medelijden hebben met mijn man, dat ze hopen dat ik geen kinderen krijg. Dat doet wel veel pijn."

 

Toch zit er toch een vrolijk einde aan haar verhaal. Anita trouwde vorig jaar namelijk met haar grote liefde Tim: "Toen ik het hem vertelde heb ik het heel voorzichtig aangesneden. Zo van: hoe denk jij over mensen met een psychische aandoening? En toen reageerde hij zó relaxed. Dat hij mensen kende die het hadden en dat het met hen nu heel goed gaat. Toen durfde ik mijn eigen verhaal wel te vertellen. En hij schrok helemaal niet."

 

Anita was bij ons in de 5 Uur Show en deelde haar ervaringen. Bekijk hier het fragment!