In de show

Hondencoach Giulia: "Een pup opvoeden kost evenveel tijd als een baby"

Het is Nationale Puppydag: een dag die natuurlijk niémand mag missen. Want dat er veel mensen van puppy's houden, is in de coronatijd wel bewezen. Maar hoe voed je ze vervolgens op nu de puppycursussen niet doorgaan of volgeboekt zijn? Giulia Zonneveld is mede-eigenaar van Hondenschool Gabber en weet daar alles van.

Giulia Zonneveld heeft aan de lerarenopleiding Nederlands gestudeerd. Nu gebruikt ze haar kwaliteiten in het lesgeven op de hondenschool. Inmiddels is ze mede-eigenaar van de hondenschool en geeft ze veel verschillende cursussen met als specialiteit behendigheid. In de 5 Uur Show laat ze zien hoe je het best je puppy kunt trainen. Online geeft ze alvast de eerste tips.

 

Om te beginnen: als je een hond koopt, waar moet je op letten?

,,Doe vooral eerst research naar een goede fokker. Die vind je NIET op Marktplaats, maar via Raad van Beheer. Of via Facebookpagina’s van rasverenigingen. Bij Raad van Bestuur hebben ze erkende fokkers waar je niet zomaar aangesloten bent. Het is altijd belangrijk dat moeder en vader hond aanwezig of bekend zijn. Bij goede fokker is dat altijd zo."

 

Hoeveel tijd zit er in het opvoeden van een pup?  

,,In het begin kost het zeker evenveel tijd als bij een kind. Voor mensen die geen kinderen hebben, is dat lastig te bedenken. De pup moet sowieso iedere 1,5 uur naar buiten, daar wordt vaak op verkeken. Je moet ze ook mentaal uitdagen, want ze mogen zich niet vervelen. En vergeet niet: ze zijn niet meteen zindelijk, dus plassen en poepen sowieso een paar keer in huis. Daarnaast moet je ze leren om in de bench te zitten.  Ook moet je een pup vier keer per dag eten geven. Geef ze prikkels."

 

Hoe kun je thuis je pup trainen?

,,Het is belangrijk om je pup te laten socialiseren. Dus kijk hoe jouw hond omgaat met andere honden en oefen daarmee. Hierbij moet je wel letten op bepaalde rassen. Het is logisch dat jouw hond niet alle honden graag mag. Eigenlijk net als bij mensen. Ook is het belangrijk om met je pup over verschillende oppervlaktes te lopen. Pups hebben namelijk nog niet door dat ze achterbenen hebben. Dus oefen met bubbeltjesplastic of een ondergrond met gaten of een doorzichtige ondergrond. Het is ook belangrijk om commando’s te trainen. Bijvoorbeeld: zitten, liggen of naar je toe komen. Maak er een feestje van als ze luisteren naar de commando en beloon ze. En een belangrijke tip: wees koppiger dan je hond. De aanhouder wint. Alle honden kunnen leren, de een sneller dan de ander. Maar blijf altijd positief, straffen werkt niet."

 

Wil je meer tips over het trainen van je pup? Zit dan vanmiddag voor de buis. Stipt om 17.00 begint de 5 Uur Show. En vertelt Giulia wat je precies wél en niet moet doen bij je pup.