Persoonlijk verhaal

Elly (60) groeide op met een depressieve moeder

Elly Hellemons-de Jong (60) groeide op met een moeder met psychische problemen. Desondanks heeft Elly haar thuissituatie altijd als ‘normaal’ ervaren. Tot ze op haar veertigste met een maatschappelijk werker sprak. Ze kwam erachter dat haar jeugd helemaal niet normaal was en kreeg te horen kreeg dat ze een meervoudig KOPP-kind was. Een term waar ze nog nooit van gehoord had.

De term KOPP-kind staat voor kinderen van ouders met psychische problemen (en/of verslavingsproblematiek) Er is een speciale naam voor deze groep kinderen, omdat is gebleken dat veel van hen zelfs als kind al of later als volwassene ook problemen kunnen gaan ondervinden, door de problemen die hun ouders nu hebben.  

 

Thuissituatie 

De moeder van Elly was depressief. Daarnaast had ze symptomen van Schizofrenie, maar dat is nooit officieel geconstateerd. De vader van Elly wist niet met de situatie om te gaan en zocht zijn heil in drank. Dit zorgde ervoor dat hij uiteindelijk verslaafd raakte aan de alcohol. Elly was toentertijd ongeveer acht jaar oud. Haar situatie thuis voelde als normaal. Maar wanneer ze bij andere gezinnen thuiskwam, bij haar vriendinnen, merkte ze dat er iets niet klopte. Elly: “Er hing een andere soort rust. Bij ons was de sfeer nooit hetzelfde, het was iedere dag een verrassing.”

 

Snel volwassen worden  

Elly leerde zich in de loop der jaren aan te passen aan de situatie en voelde een enorme verantwoordelijkheid voor haar broertjes en zusje. “Hoe vreemd het ook klinkt, je bent een soort kameleon. Je past je constant aan.” Elly probeerde ‘haar kroos’ bij alles te betrekken. Ze nam het voor ze op wanneer ze op school ruzie hadden of gepest werden. Daarnaast nam ze ‘haar kroos’ overal mee naartoe. “Op mijn zestiende bijvoorbeeld had ik al verkering met mijn man. We hadden afgesproken om samen te gaan zwemmen. Maar zwemmen met Elly betekende: zwemmen met Elly en de helft van haar gezin erbij. Dat is natuurlijk niet normaal.”

 

Doordat ze zoveel met haar broertjes en zusje deed, kreeg Elly met hen allemaal een sterke band. Met haar zusje heeft ze zelfs een hele speciale relatie. Ze zijn elkaars soulmate. "Mijn zusje en ik hebben een fantastisch band. De een zegt het, de ander denkt het. We zijn er altijd voor elkaar."

 

Taboe  

Op de vraag of Elly en haar broertjes en zusje ooit uit huis zijn geplaatst, vertelt ze dat dat nooit is gebeurd. “Wel zijn we een keer door de politie opgehaald en in veiligheid gebracht. Dit was na een ruzie tussen mijn ouders, maar na een tijdje werden we gewoon weer thuis afgezet.” Daarnaast heeft er nooit iemand een opmerking gemaakt, terwijl de meeste mensen in hun omgeving wisten dat er iets niet goed zat. “Er werd gewoon niet over gesproken", vertelt Elly.

 

Het onderwerp is vandaag de dag nog steeds een taboe, terwijl er op dit moment nog steeds 600.000 kinderen die met één of twee ouders met psychische of verslavingsproblemen opgroeien.  

 

KOPP zorgen in een rugzak

Ze besloot er een boek over te schrijven. Met haar boek 'KOPP zorgen in een rugzak' hoopt Elly dat ze haar lotgenoten handvaten geeft. Ze wil duidelijk maken dat ze door haar levenslessen uiteindelijk de persoon is geworden die ze nu is: zelfstandig, sociaal, begripvol, eerlijk en open. “Door voor jezelf op te komen en de goede keuzes te maken, wil ik aantonen hoe sterk je daar uiteindelijk mee in het leven kan komen te staan.”

 

 

Foto's : Lucienne de Brabander