In de show

Save the Children: gevluchte kinderen voelen zich nog steeds onveilig!

Het is 10 jaar geleden dat de burgeroorlog in Syrië begon. Ruim 5,5 miljoen mensen vonden sindsdien hun toevlucht in buurlanden als Turkije, Libanon en Jordanië. Daarvan is bijna de helft kind. Ook in Nederland zijn er duizenden Syrische jongeren komen wonen. Toch blijkt uit recent onderzoek van Save the Children dat een grote groep zich nog onveilig voelt.

De organisatie 

Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie en in meer dan 120 landen actief. De organisatie werd in 1919 opgericht door Eglantyne Jebb. Daarmee stelde zij een handvest op waarin de rechten van kinderen werden beschreven. Dit handvest vormde later de basis voor het in 1989 aangenomen Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Het Kinderrechtenverdrag is ook door Nederland geratificeerd en verankerd in de statuten van Save the Children.

 

In het noordwesten van Syrië, waar veel gezinnen naartoe zijn gevlucht, zorgen de partnerorganisaties voor voedsel, tentzeilen en geld voor brandstof. Ook worden Child Friendly Spaces opgezet, waar kinderen kunnen worden beschermd, psychosociale ondersteuning krijgen en kunnen blijven leren.

 

Methode TeamUp

VPRO-presentatrice Nadia Moussaid (1984) is ambassadeur van Save the Children. Op 19 maart bracht zij een bezoek aan een school in Noordwijkerhout. Dat is een katholieke basisschool waar veel 'nieuwkomers' op zitten, ook zo'n 5 kinderen uit Syrië. Het is vaak lastig om hun gevoelens een plekje te geven. Daarom bedacht Save the Children de methode TeamUp. Dit in samenwerking met WarChild,  UNICEF en steun van de Nationale Postcode Loterij. Zij organiseren sport en spel activiteiten in de gymzaal van een school. Want de gymleraar van de school ziet tijdens die lessen soms veel meer aan het gedrag dan hij in de klas ziet van de kinderen. 

 

In de show

Nadia Moussaid is vanmiddag bij ons te gast en vertelt ons onder andere hoe de methode TeamUp in zijn werk gaat.

 

Kijken dus! Stipt om 17.00 op SBS 6!