Persoonlijk verhaal

Gabriel Ríos is terug met een nieuw album

Met zijn grote hit 'Broad Daylight' brak Gabriel Rios in 2004 door in de muziekwereld. Hij was pas verhuisd van Porto Rico naar België, maar had Europa al snel in zijn greep. Maar na zijn laatste album in 2014 volgde er een radiostilte. Hij verhuisde van België naar New York naar Amsterdam, maar niks hielp met zijn ‘writersblock’. Sinds kort is zijn nieuwe album uit en deze keer in het Spaans.

Gabriel is opgegroeid in een creatief en muzikaal gezin. Zijn vader zong altijd voor hem en op zijn zevende kreeg Gabriel al zijn eerste gitaar. Na het behalen van zijn diploma verliet Gabriel zijn thuisland en ging naar België voor het avontuur. “ Toen der tijd had ik geen heimwee naar Porto Rico, ondanks dat ik pas net 18 jaar was geworden. Ik was jong en het was lang leven de lol. Ik zag Europa als een droomplek, daar was zoveel mogelijk”.  

 

Debuutalbum Broad Daylight

Het muzikale succes kwam al snel na zijn komst in België. De tweede single van Ríos' debuutalbum, 'Broad Daylight', werd in 2004 uitgebracht. Het was een regelrechte hit. In de zomer van 2005 speelde Gabriel Ríos op veel grote festivals in België en Nederland, waaronder Pinkpop en Lowlands. “Het succes beviel goed, maar ik had ook het idee dat ik een beetje verdwaalde”.

 

“Tijdens het maken van 'Broad Daylight' werd ik op het podium neergezet als een latin entertainer boy. Maar zo ben ik helemaal niet, daar werd ik heel erg moe van. Ik had het gevoel dat ik dat moest veranderen. Ik moest weer muziek gaan maken waar ik blij van werd. Dat beter bij mij past, daarom ben ik na 'Broad Daylight' minder popmuziek gaan maken. Ik heb het moeilijker voor mezelf gemaakt, zodat ik meer uitdaging zou voelen. Het werd minder commercieel, maar wel wat ik leuker vond”.

 

Thuiskomen

Hierna is Gabriel naar New York verhuisd om daar muzikant te zijn, na drie jaar verhuisd hij naar Amsterdam. In die tussentijd is hij bezig met een nieuw album, maar liep daarop vast. “Het lukte niet, ik kwam niet verder. Mijn vader was ziek geworden en takelde snel af. Dus ik ging voor een paar maanden terug naar Porto Rico, dat voelde opeens als thuiskomen. Ik had alles gemist, mijn vrienden, familie, cultuur, taal. Dit heeft voor een grote omslag gezorgd, ook in mijn muziek. Ik had niet het plan om zoveel nostalgie en gevoel in mijn nieuwe album te verwerken. Maar ik voelde me op dat moment zo, dus het ging van zelf. Het nieuwe album is Spaans en staat zo dichtbij mij, want mijn vader zong deze liedjes altijd voor mij toen ik klein was”.

 

Na zijn bezoek aan Porto Rico voelde Gabriel zich rusteloos, nergens voelde hij zich meer volledig thuis. Tijdens de lockdown is Gabriel begonnen met het maken van zijn nieuwe Spaanstalige album Flore. “Ik zat alleen maar thuis, ik moest wel muziek maken om de tijd door te komen”.

 

Gabriel Rios zijn nieuwe album Flore is sinds kort uit. Vanavond is hij om 17:00 te gast in de 5 Uur Show.