Persoonlijk verhaal

Lin en Martha stapten 20 jaar geleden in het huwelijksbootje

Precies 20 jaar geleden, op 1 april 2001 om middernacht verbond burgemeester Job Cohen van Amsterdam vier koppels van hetzelfde geslacht. Voor het in Nederland vond het homohuwelijk plaats, daarmee was Nederland het eerste land ter wereld die dit met een wet mogelijk maakte. Een maand later stapten Lin en Martha in het huwelijksbootje en ze zijn nog steeds gelukkig getrouwd.

Paars kabinet In 1994 ontstond het eerste paarse kabinet en in 1998 kwam er een tweede paarse kabinet. Een paars kabinet betekent een samenstelling van liberale partijen en sociaaldemocratische partijen, zonder deelname van christendemocraten. Paars staat dus voor het blauwe liberalisme en de rode sociaaldemocratie, deze mengelmoes maakt samen paars.

 

Tijdens dit paarse kabinet werd besloten dat per 1 januari 1998 zowel hetero's als homo's een geregistreerd partnerschap konden sluiten. In 2001 werd ervoor gekozen om het huwelijk mogelijk te maken voor homoseksuelen. Van de stellen die in 2001 trouwden, had 42 procent hun relatie eerder al vastgelegd met een geregistreerd partnerschap. Lin en Martha kende elkaar al sinds ’82 en zijn 16 jaar bevriend geweest, voordat ze een relatie kregen. “We wilden echt trouwen en gingen dan ook niet voor een partnerregistratie”.

 

Trouwplannen

“We hadden altijd al plannen om te trouwen. We hielden in de gaten wanneer de wet in zou gaan. We hadden al een jaar eerder besloten om te gaan trouwen toen het vermoeden er was dat het huwelijk opengesteld zou worden”, vertelt Lin.

 

“Op de dag zelf dachten wij last minute: hoe gaan we naar het stadshuis? We hebben toen een taxi gepakt. De chauffeur zat op ons te wachten en zei vol verrassing ‘’O, een bruid’’ en toen stapte de tweede naar binnen en toen volgde ‘’O, twee bruiden’’. Het was een erg komisch moment”.

 

“De dag was voor ons een heel bijzonder moment. Het was namelijk voor iedereen een primeur in onze omgeving en allerlei vrienden en familie uit de hele wereld waren er. Iedereen vond het bijzonder om aanwezig te zijn tijdens dit moment. Mensen vlogen over uit New York, San Francisco, Indonesië, Denemarken, Duitsland en Australië”.

 

Wereldwijd

Na de wet in Nederland, volgden er andere landen. Inmiddels is in 29 landen het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend, van de 193 landen in de wereld die lid zijn van de Verenigde Naties.

 

1 april 2021

Het is een moment dat altijd bij je is en je nooit vergeet. Het was een belofte die je in je eigen woorden had omschreven. Je gaf aan wie je gaat zijn en wat je elkaar belooft. Onze beloftes hebben we opgeschreven en hangen nog ergens boven op zolder. Het betekent nog elke dag veel voor ons”, vertelt Martha.

 

Begin 2021 telde Nederland twintigduizend homo-echtparen. Hiervan zijn ruim 1,4 duizend mannen en 1,1 duizend vrouwen in 2001 getrouwd. Zij zullen dit jaar hun twintigjarig huwelijksjubileum kunnen vieren.

 

Vandaag om 17:00 is het live interview met Lin en Martha te zien in de 5 uur show.    

 

Foto: Gon Buurman