Uitgelicht onderwerp

De visdeurbel is de nieuwe online hit!

Het is weer lente en dat betekent voor een hoop dieren: voortplanten. Zo ook de vissen die zwemmen in onze grachten. Maar elk jaar is daar het probleem van de dichte sluizen. In de gemeente Utrecht is hier nu iets op bedacht: de visdeurbel.

Elk voorjaar zwemmen er dus vissen vanaf de Vecht, via de Oudegracht en de singels, naar de Kromme Rijn. Dwars door Utrecht heen, op zoek naar een plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. Soms moeten ze lang wachten bij de Weerdsluis, omdat de sluisdeuren in het voorjaar niet vaak open gaan.

 

Livestream 

Daar hebben ze dus iets op bedacht: de visdeurbel. Een onderwatercamera die filmt hoe vissen voor de sluis wachten tot die voor hen open wordt gedaan. De camera is gekoppeld aan een livestream, waardoor bezoekers live kunnen meekijken. Mocht je een vis voorbij zien komen, kun je op de bel drukken. De sluiswachter krijgt een melding en kan bijvoorbeeld na een aantal belletjes besluiten de sluis open te doen.

 

De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Die organisaties zorgen voor het beheer en de kwaliteit van het water in de Vecht en in de Utrechtse grachten.

 

In de show

Ecoloog en initiatiefnemer Mark van Heukelum is vanmiddag bij ons in de studio en vertelt over het ontstaan van het idee en komt met de laatste feitjes! 

 

Wil jij nou ook zien welke vissen er allemaal voorbij komen? Klik dan hier om de livestream te volgen!