In de show

Aandacht voor cold case Sem Vijverberg

Tot op de dag van vandaag is de zaak van Sem Vijverberg onopgelost. De pasgeboren baby werd in 2006 door spelende kinderen levenloos gevonden in een vijver in Doetinchem. Wie zijn ouders zijn en wie er verantwoordelijk is voor de dood is tot nog toe onbekend. In de hoop op nieuwe antwoorden heeft de politie aan Xander de Buisonjé gevraagd om een lied te te schrijven. Vanmiddag zijn Xander en politieman Jan Thijs van Hemmen in de 5 Uur Show en bespreken ze de cold case.

De zaak

Sem Vijverberg werd in januari 2006 gevonden in de rietkraag van de bevroren vijver de Kapperskolk aan de Torontostraat in Doetinchem. Spelende kinderen zagen het jongetje en dachten dat er een pop in het water lag. De opgeroepen ouders zagen direct dat het ging om een pasgeboren baby en schakelden de politie in. De politie startte direct een groot onderzoek. De buurt werd naar informatie gevraagd en ook via het programma 'Opsporing Verzocht' werd opgeroepen informatie te delen. In de maanden die volgden werd er grondig onderzoek gedaan. Helaas is nooit vast komen te staan wie de ouders van Sem Vijverberg zijn, wie hem in het ijskoude water hebben achtergelaten en wie verantwoordelijk is of zijn voor de dood van het jongetje.

 

Ondanks alle inspanningen van de politie kon de identiteit van de moeder en vader van Sem niet worden vastgesteld. Daarop is het onderzoek gesloten en werd het in 2015  een cold case. Een nieuw onderzoeksteam houdt zich nu opnieuw bezig met de zaak.

 

Media-aandacht

De politie boort nu nieuwe methodes aan om een doorbraak te krijgen in onopgeloste zaken, waaronder in de zaak Sem Vijverberg.  In de hoop de vondst van het babylijkje op te helderen, vroeg de politie Xander de Buisonjé een lied te schrijven. Het nummer heet 'Er is nog hoop' en het is een van de manieren waarop de politie aandacht probeert te vragen voor de zaak.

 

Opsporing Verzocht

Op 30 maart is de zaak behandeld bij 'Opsporing Verzocht'. Hierbij is er een reconstructie van de vondst gemaakt en werden de beelden van het dode babylijkje nogmaals vertoond. Na de uitzending zijn er vijftig tips (status 31 maart, de Gelderlander) binnengekomen bij de politie. Sindsdien is het team druk bezig met het behandelen van alle tips.

Inmiddels zijn er zelfs al zeventig tips binnengekomen (status 6 april, de Gelderlander). Daarbij zitten er enkele hoopvolle tussen. Het team is opzoek naar een anonieme melder. Op 6 april is er een oproep gedaan in Opsporing Verzocht of deze anonieme tipgever zich wilt melden.

 

Tips

Heeft u informatie die van belang kan zijn om de vragen te beantwoorden, het is nooit te laat om te praten. Bel gratis de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl. U kunt uw informatie desnoods anoniem delen door te bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.