Persoonlijk verhaal

Richard stond oog in oog met Tristan van der V.

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door een schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Tristan van der Vlis richtte een waar bloedbad aan. Hij schoot zes mensen dood en beëindigde daarna zijn eigen leven. Richard Deijs stond secondenlang oog in oog met de dader.

Het was een zonnige dag in 2011. Politieagent Richard Deijs had 's middags pas dienst, dus zag de mogelijkheid om nog wat boodschappen te doen in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hij staat bij een dierenwinkel om eten voor zijn pup te halen als het drama begint. 

 

Rotjes

Om 12:08 hoort Richard iets wat hij in eerste instantie plaatst als 'klappertjes'. "Ik refereerde het eigenlijk aan iets positief", vertelt Richard. "Ik dacht aan rotjes, vuurwerk. Totdat iemand voorbij rende en riep dat hij was neergeschoten." Maar zelfs toen drong de ernst van de situatie nog niet helemaal door. De agent rent achter de man aan en ziet uiteindelijk de wond. Richard: "Toen ben ik gaan observeren. Ik zag twee mensen liggen bij de Kruidvat en dacht nog; waarom staan ze niet op? Ik scande het winkelcentrum, steeds dichterbij. Tot ik op 6 meter afstand recht in de ogen keek van Tristan van der V."

 

Secondenlang keken agent en dader elkaar aan. "Totdat de eigenaar van de dierenwinkel schreeuwde dat hij het rolluik dicht ging doen. Toen ik opzij keek, verbrak ik de verbinding met Tristan. Hij richtte het wapen op me en ik rolde onder het luik door."

 

Bezemsteel

Toen het directe gevaar geweken was, besloot Richard alsnog achter Tristan aan te gaan. "Ik wilde mijn collega's informatie geven. Waar loopt Tristan, waar kunnen ze makkelijk het winkelcentrum binnen gaan etcetera. Ik pakte een bezemsteel en kroop op mijn buik onder het rolluik door."

 

Tijdens de achtervolging hoort Richard schoten vallen en ziet hij de slachtoffers liggen die Tristan heeft gemaakt: "Uiteindelijk zag ik hem liggen onder de kassaband bij de Albert Heijn. Ik checkte of hij nog leefde door zijn arm van zijn gezicht te halen. Zijn pupillen en irissen waren één geworden, ik keek in een zwart gat. Ik word daar nog wakker van 's nachts. Maar ik wist toen wel dat het eindelijk voorbij was."

 

Litteken

 

Hoewel het tien jaar geleden is, draagt Richard de ramp nog altijd met zich mee. "De wond is een litteken geworden en dat litteken gaat jeuken rond 9 april. Je draagt het bij je. Je vindt er een modus voor om ermee om te gaan maar dat heeft wat voeten in de aarde gehad. Ik heb nog steeds beperkingen: concentratie, zweetbuien, huilbuien. Maar ik het omarm het, omdat ik door moet. Ik kan het beter accepteren en doorgaan, dan dat ik het niet accepteer en dat het een struikelblok is voor mezelf. Ik hoop dat ik er ooit helemaal vanaf kom, maar ik heb daar niet veel vertrouwen in."

 

Richard is samen met documentairemaker Tom Kleijn te gast om te vertellen over het drama en de documentaire die vanavond te zien is, om 22:20 op NPO2.