In de show

Sofia (24) en Najoua (21) dreigen uitgezet te worden

Twintig jaar geleden ontvlucht de moeder van Sofia (24) en Najoua (21) haar gewelddadige man in Marokko. Uit angst vraagt ze nooit een verblijfsvergunning aan. Omdat de zusjes niet illegaal door het leven willen, besloten ze een verblijfsvergunning aan te vragen. Maar de aanvraag werd afgewezen. Ze vertellen hun verhaal.

Twintig jaar geleden vertrekt de moeder van Sofia (24) en Najoua (21) uit Marokko. Sofia is vier jaar en Najoua een baby als hun moeder haar gewelddadige man ontvlucht. Het gezin woont in Marokko in één huis met ooms, tantes en opa en oma van vaders kant. Hun moeder is als bruid nooit welkom geweest in de familie. Het eerste kind is eigenlijk al te veel en na de geboorte van Najoua wordt het geweld ­extreem. Ze vluchten het land uit. 

 

25 verhuizingen

Via Spanje komen ze via een zus in Amsterdam ­terecht, om te beginnen in Amsterdam Noord. Sofia is dan zeven jaar en Najoua drie. Hun moeder vraagt geen verblijfsvergunning aan en kiest voor een leven in de illegaliteit. Vooral uit angst. Daarna volgen in totaal 25 in verhuuizingen. Omdat hun moeder als ongedocumenteerde geen ­woning kan huren, zijn ze afhankelijk van anderen. Een tijdelijke woning van iemand die op ­vakantie gaat, of iemand die nog zwart een ­kamer verhuurt.

 

Zo'n verhuizing betekende: snel je ­lievelingsboek pakken, schoolspullen, twee ­pyjama’s en twee broeken en dan weer naar het volgende adres. Uiteindelijk komen ze terecht in een kelderbox in een parkeergarage bij het Fashion Centre langs de A10. Daar wonen ze een kleine tien jaar. Ramen zijn er niet, de schimmel staat op de ­muren. Een opgerolde placemat in de brievenbus zorgt voor frisse lucht. Aan die jaren houdt Sofia zware astma over. Ze kan niet lachen zonder daarna heel hard te hoesten.

 

Kelderbox

Maar nog erger is de voortdurende angst. Om niet op te vallen gaan ze om 06.30 uur de deur uit, lopen voor en na school rondjes door de buurt of verblijven in de bibliotheek, en komen pas om 19.30 uur terug. De lichten ­mogen niet aan, koken kan pas ’s avonds laat. Omdat dan de rook in de kelderbox blijft hangen, gaat de deur op een kier, maar zodra ze een auto horen, moet die snel weer dicht. Pas als ze schoenen horen die rustig naar een eigen huis wandelen, kan de deur weer op een kier.

 

Vier jaar geleden besloot Sofia naar het Juridisch Loket te stappen. Ze wilde haar vwo-examen doen, maar omdat ze intussen de 18 was gepasseerd, zei haar school dat dat niet zonder Nederlands paspoort kon. Sofia: "Misschien wat het heel naïef. Ik kwam net van 6 vwo. Je kent dan niets anders dan dat je moet leven voor toetsen. Ik wist helemaal niet wat het inhield, maar ik wist wel dat ik niet illegaal wilde zijn." 

 

Verblijfsvergunning

In de zomer van 2019 vroegen de zussen een verblijfsvergunning aan, omdat ze beiden inmiddels meerderjarig waren, maar die aanvraag werd door de IND afgewezen. De rechter oordeelde begin dit jaar dat de IND de zusjes ten onrechte heeft afgewezen, en noemde de zusjes ‘twee hardwerkende, ambitieuze, volledige geïntegreerde ‘Nederlandse’ vrouwen, die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving.’ Het ministerie van Justitie en Veiligheid is tegen die uitspraak in beroep gegaan. Waardoor de jonge vrouwen alsnog Nederland uitgezet kunnen worden.

 

Dat de zusjes Sabbar twee hardwerkende, ambitieuze, volledige geïntegreerde ‘Nederlandse’ vrouwen zijn blijkt wel uit de activiteiten die ze beiden ondernemen. Sofia en Najoua hebben ondanks een leven in de illegaliteit een havo- en vwo-diploma op zak en zijn zeer actief met vrijwilligerswerk. Sofia startte haar eigen stichting - Juf Soof - waarmee ze onder andere kansarme jongeren probeert te helpen. Ze wil hiermee de kloof tussen arme en en rijke kinderen in Amsterdam wil verkleinen. Zo organiseert ze bijvoorbeeld schaakles door een twaalfjarige jongen uit de Rivierenbuurt aan een achtjarige jongen in Osdorp. In 2019 wordt ze benoemd tot Junior Held van Amsterdam. Ze is ook benoemd to ambassadeur van het Amsterdam Fashion College, een titel voor veelbelovend talent. Najoua staat vrouwen zonder verblijfsvergunning bij. Een goede voorbereiding op haar toekomstige droombaan: advocaat. Een ­mentor op het Comenius Lyceum noemt haar ‘de moeder van de klas’.

 

Benieuwd naar het hele verhaal van de zusjes? Kijk dan om 17:00 uur naar SBS6!