Persoonlijk verhaal

Een tweede leven voor verlepte planten

Kamerplanten in leven houden is voor velen een hele kunst. Genoeg planten belanden door een gebrek aan groene vingers in de afvalbak. Een doodzonde, vindt Roos Vollebregt. Daarom startte zij begin dit jaar, samen met Ilse den Dool en Mariska van Egmond, Plantenasiel Westland. Waar ze met zijn drieën de kneusjes onder de planten weer een tweede leven geven.
Een zielige sanseveria laten opknappen, een prangende vraag over je cactus of gewoon trots foto's delen van je pannenkoekenplant. Het kan allemaal op de facebookpagina Plantenasiel Westland. Een plek waar mensen met kamerplanten elkaar tips kunnen geven, vragen kunnen stellen, plantjes kunnen ruilen, maar dus ook kneusjes kunnen aanbieden aan het asiel.
 
Plantenbieb
Ilse en Roos startten samen in januari de facebookpagina op. Mariska, de derde beheerder van Plantenasiel Westland, voegde zich pas later bij het tweetal. Voordat ze zich aansloot, verzamelde ze al een hele tijd planten en stekken. En op een gegeven moment bleven er zoveel bijkomen dat ze naar twee plantenbiebs in Den Haag en Voorburg ging, want zoiets was er nog niet in Westland. Ze vond het zo leuk dat ze zelf een plantenbieb opzette. ,,Het idee ontstond in oktober, maar aangezien de temperatuur omlaag ging, was het niet verstandig om mijn planten buiten te zetten. In de wintermaanden ben ik me gaan voorbereiden door te stekken en de bieb zo gevuld mogelijk te hebben bij de opening. Ook heb ik een vitrinekast gezocht om zo de planten te beschermen tegen de weersinvloeden".
 
Eind februari was het eindelijk zo ver: de dagtemperaturen waren hoog genoeg om de planten in een vitrinekast buiten te zetten. Mariska plaatste in verschillende facebookgroepen een oproepje om te komen ruilen en het eerste weekend liep het al gelijk storm. 
 
Krachten bundelen
Ook Roos kwam langs en de twee meiden raakten in gesprek. Een tijdje later kreeg Mariska een berichtje van Roos of ze zich aan wilde sluiten bij haar en Ilse om zo hun krachten te bundelen en leuke activiteiten te organiseren vanuit het plantensasiel. Dat deed Mariska maar al te graag. ,,Ik vind het fijn om met mensen met dezelfde interesse te kunnen sparren om leuke activiteiten te organiseren vanuit het plantenasiel.

Intussen is er een plantenruilmiddag geweest en heeft Roos zelf ook een plantenbieb geopend.
Op dit moment kan je dus op meerdere locaties in het Westland planten ruilen. 
 
 
Foto: Thierry Schut Foto: Thierry Schut
In de show
Vanmiddag is Roos bij ons in de show en vertelt ze meer over de facebookpagina van de meiden. Daarnaast geeft ze een aantal tips om je planten zo goed mogelijk te verzorgen! 
 
 
Kijken dus! Stipt 17.00 uur op SBS 6!