In de show

De meest bijzondere kunstwerken in Nederlandse musea

Het is de Nationale Museumweek. Een jaarlijks evenement waarbij ruim 400 musea, aangesloten bij de Museum-vereniging, hun collectie in de schijnwerpers zetten. Zo wordt ook nieuw publiek uitgenodigd om zich te laten verrassen door het cultureel kapitaal van Nederland. Met het programma 'Man en Kunst' licht theatermaker Lucas De Man deze Museumweek de meest bijzondere kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea uit. Hier komt hij over vertellen.

Voor het zesde jaar op rij presenteert Lucas De Man tijdens de Nationale Museumweek het programma 'Man en Kunst' waarin hij de meest bijzondere kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea bespreekt. De kijker kan straks - als het weer kan - met flink wat feitjes en anekdotes op zak de werken ter plekke gaan bezichtigen. Ondertussen valt er in afwachting van dit heugelijke moment ook buiten de muren van musea volop van kunst te genieten. In deze reeks van 'Man en Kunst' vertelt De Man alles over het leven en het werk van kunstenaars Paula Modersohn-Becker, Bernd en Hilla Becher, Cornelis Saftleven, James Ensor en André Volten. 

 

Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging, in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. 

 

Hoewel de musea dicht zijn, kan het publiek deze week met het overheidsexperiment 'Testen voor Toegang' in beperkte capaciteit bij zeventien musea terecht. Elk van die musea gaat drie dagen open. In totaal zijn er zo’n 37.000 kaarten beschikbaar. Mensen kunnen met het nummer van hun Museumkaart een tijdvak reserveren op museum.nl. Via de testcentra van deze pilot kunnen ze vervolgens ook een gratis sneltest doen. Deze pilot is onderdeel van het onderzoek dat de overheid doet om te kijken hoe goed de infrastructuur rondom sneltesten werkt en wat gebruikers ervan vinden.

 

De Museumvereniging doet mee aan de pilot om de overheid te helpen onderzoeken of de maatschappij zo eerder meer open kan.

 

In de show 

Lucas de Man is straks bij ons te gast en vertelt over de meest bijzondere kunstwerken in Nederland.

 

Kijken dus! 17.00 op SBS 6!