Nieuws

Traject voor meer vrouwelijke burgemeesters!

Nog nooit waren er zoveel vrouwelijke burgemeesters als nu. Door de benoeming van Anja Schouten als burgemeester van Alkmaar staan er 102 vrouwen aan het roer van hun gemeente. In totaal zijn er 355 burgemeesters in Nederland, dik tweederde is dus nog man.

,,Dus we zijn er dus nog niet", vindt Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Maar daar moet door een nieuw kennismakingsprogramma verandering in komen. 

 

Het Genootschap heeft namelijk in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken een programma ontwikkeld om de drempel te te verlagen wanneer je burgemeestersambt wilt worden. ,,De meeste burgemeesters zijn ook wethouder geweest van hun gemeente. Dit traject geeft zij-instromers, partijloze kandidaten en anderen de kans om zich te oriënteren op het vak", vertelt woordvoerder Hilde Westera aan RTL Nieuws.

 

Wat houdt dit traject in?

Het programma bevat drie kleine meeloopstages, waarbij je kunt meekijken met ervaren burgemeesters. Hierdoor krijgen de kandidaten een beter idee van het ambt. ,,Je kunt dan kijken of het vak bij jou past en wat je ervan vindt. Dat is een mooie kans", aldus Westera. Het meekijkklasje zal volgens de woordvoerder zorgen voor meer diversiteit.