In de show

Reddingsplan voor de Maasheggen

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap streeft naar een mooi, gevarieerd landschap in heel Nederland. Dankzij de steun van de Postcodeloterij is de Maasheggen benoemd tot UNESCO-gebied en hard bezig zich duurzaam te ontwikkelen.

De Maasheggen zijn het oudste cultuurlandschap en het grootste heggenlandschap van Nederland. Het eeuwenoude landschap is met haar prachtige kenmerkende ruitenpatroon van heggen een toonbeeld van het samenspel van mens en natuur en een walhalla voor allerlei planten- en dierensoorten. Ook het zogenaamde heggenvlechten is een belangrijk onderdeel van de Maasheggen, waarbij heggen op traditionele wijze in elkaar vervlochten worden tot ondoordringbare en biodiversiteitsrijke perceelsomheiningen. Dit ambacht vond al plaats in de Romeinse tijd en wordt ook vandaag de dag nog actief beoefend, onder meer tijdens het (normaal gesproken) jaarlijkse drukbezochte Nederlands kampioenschap heggenvlechten.

 

In 2016 heeft de VNC een extra bijdrage ontvangen van de Postcodeloterij voor een duurzaam reddingsplan voor de Maasheggen. Daarmee hebben zij grond in het gebied kunnen aankopen om daar de heggenstructuur te herstellen en op andere manieren het landschap te verfraaien.