Koningin Máxima op digitaal werkbezoek bij 'Mijn Tweede Familie'

Koningin Máxima ging vandaag op digitaal werkbezoek bij“ Mijn Tweede Familie” een project van Sovee, waarbij alleenstaande minderjarige vluchtelingen gekoppeld zijn aan een gezin. Wij waren bij het gesprek met Jira, die gevlucht is uit Eritrea, en al een paar jaar door de familie Van Duikeren omarmd is.

'Mijn Tweede Familie' van SOVEE

‘Mijn Tweede Familie’ was vorig jaar één van de winnaars van een Appeltje van Oranje, de jaarlijkse prijs van het door het koningspaar gesteunde Oranje Fonds. Bij het project, opgezet door welzijnsorganisatie Sovee, worden gezinnen aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen gekoppeld. Die krijgen daardoor ook een Nederlands ‘thuis’.

 

Voor veel jonge vluchtelingen die hier zonder hun ouders of familie opgroeien, is het moeilijk om in Nederland een zelfstandig bestaan op te bouwen. Een tweede familie biedt daarbij waardevolle ondersteuning. Een gezin waar de jongere welkom is, zijn verhaal kwijt kan en hulp krijgt bij het regelen van praktische zaken. Maar ook een keer kan aanschuiven voor het avondeten en daarna gezellig samen tv kan kijken. Gewone, alledaagse familieaangelegenheden dragen bij aan ontspanning en een gevoel van geborgenheid. Zo kan een tweede familie het gemis van ouders een klein beetje wegnemen.

 

Koningin Máxima was tijdens het digitale bezoek benieuwd naar de resultaten van het initiatief en naar de meerwaarde voor de jongeren die worden geholpen. 

 

Appeltjes van Oranje

De Appeltjes van Oranje worden ieder jaar uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei of juni uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

 

Het Oranje Fonds wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij