Vanaf vandaag geldt de mondkapjes-plicht: dit zijn de uitzonderingen

Vanaf vandaag moet iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje dragen in publieke ruimtes. De verplichting geldt onder andere in winkels, musea, scholen, theaters en stations. Alleen kan niet iedereen een mondkapje dragen; daar zijn uitzonderingen voor gemaakt.

Zo hoeven sekswerkers en hun klanten geen mondkapje te dragen. Ook geldt de wet niet in kerkgebouwen, tempels, moskeeën en synagogen. En als je een werkdag van acht uur op een dag hebt, dan mag je ook gebruikmaken van een spatscherm. 

 

'Aanstellerij'

Maar dat zijn niet de enige uitzonderingen. 1,5 miljoen Nederlanders kunnen door medische redenen gewoonweg geen mondkapje dragen. En die medische reden hoeft niet altijd zichtbaar te zijn. Dat geldt ook voor Janneke. Door haar misbruik- en mishandelingverleden krijgt ze paniekaanvallen als zij een mondkapje draagt. In de uitzending vertelt zij dat mensen daar weinig begrip voor hebben.  ,,Bij een niet-zichtbare beperking wordt snel gesuggereerd dat het aanstellerij is of dat we anderen willen besmetten", vertelt ze in de 5 Uur Show. 

 

Mensen met een medische beperking kunnen een verklaring aanvragen. Medewerkers van politie, boa’s maar ook personeel van een winkel of van een OV-bedrijf kunnen vragen om een verklaring waarom je geen mondkap draagt. Dit kan door een briefje van de huisarts, een kaartje waarmee men zich beroept op de vrijstelling of het laten zien van relevante medicijnen. 

 

Boete

Wie zich niet aan de nieuwe mondkapjes-plicht houdt, riskeert een boete van 95 euro. Jongeren onder de 16 jaar betalen bij een overtreding 38 euro.

 

Bekijk hierboven de video met Janneke die door psychische problemen geen mondkapje kan dragen.